V Bosne si pripomenuli najsmrtiacejší útok počas obliehania Sarajeva

06.02.2024 Celý región

Sarajevo 6. februára (TASR) — Obyvatelia a politickí lídri v Bosne si v pondelok pripomenuli 30. výročie najsmrtiacejšieho útoku počas obliehania Sarajeva jednotkami bosnianskych Srbov v občianskej vojne v 90. rokoch. K pamätníku z bieleho kameňa postavenom na mieste masakry kládli kvety a vence, uviedla agentúra AFP.

Pri dopade mínometného granátu na trhovisku Markale v centre Sarajeva prišlo 5. februára 1994 o život 67 ľudí a viac ako 140 utrpelo zranenia.

"Mala som dojem, že v ten deň tam bolo celé Sarajevo. Bol krásny, slnečný deň, ako dnes. Boli tam dokonca aj ženy s deťmi v kočíkoch," povedala agentúre AFP 72-ročná Vahida Tvico.

Po dopade granátu však bolo všetko inak. "Videla som veľa krvi, všade mŕtvych ľudí, ďalších utekajúcich, kričiacich. Bol to chaos. Tí, ktorí prežili, to už nikdy nebudú môcť dostať z hlavy," dodala Tvico s tým, že jej manžel a syn zahynuli počas vojny na iných miestach.

Koncom augusta 1995 došlo v blízkosti trhoviska k druhému podobnému útoku, ktorý si vyžiadal 43 mŕtvych a 75 zranených.

Zodpovednosť armády Republiky srbskej za prvý útok je spochybňovaná, keďže vyšetrovanie na zistenie miesta, odkiaľ bol granát vypálený, viedlo k nejednoznačným výsledkom.

Dva dni po druhom útoku spustila Severoatlantická aliancia Operáciu Deliberate Force (Rozvážna sila), v rámci ktorej bombardovala vojenské ciele bosnianskych Srbov a bola rozhodujúca pre ukončenie vojny.

Počas 44 mesiacov obliehania Sarajeva zahynulo v tomto meste viac ako 11.000 ľudí vrátane niekoľkých stoviek detí.
 

Vyberte región